Folosirea excesivă a smartphone-ului vă provoacă dureri cervicale?
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /app/wpsites/hcp-ro/served/wp-content/themes/zaznanje/partials/single/article.php on line 3
18. 6. 2024
Încerci să ajungi la telefon chiar în timp ce citești acest articol? Atunci probabil faci parte dintr-un grup de persoane care suferă de dureri cervicale din cauza folosirii smartphone-ului perioade lungi de timp. Stilul de viață modern ne afectează viața pe mai multe planuri și are o serie de avantaje care ne ușurează viața, dar poate avea și multe efecte negative asupra sănătății noastre. Evoluția digitală i-a determinat pe mulți dintre noi să adere la un stil de viață modern, dominat de lucru la birou. Acest fapt a dus la apariția uneia dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre, și anume, utilizarea excesivă a ecranelor computerelor și a smartphone-urilor.
Acest stil de viață vine la pachet cu numeroase probleme serioase legate de sănătate.
Folosirea unui smartphone cauzează întinderea gâtului
Utilizarea intensă a smartphone-urilor este unul dintre cele mai dăunătoare vicii, ce afectează copiii și adolescenții care petrec în medie între 5 și 7 ore pe zi aplecându-se asupra smartphone-urilor, dar și angajații adulți care lucrează la birou. Utilizarea excesivă a smartphone-urilor de către angajații care lucrează la birou crește de 6 ori șansele de apariție a durerilor cervicale. Acest lucru se traduce în statistici alarmante conform cărora în medie 30% dintre angajații care lucrează la birou suferă de dureri cervicale, care sunt chiar mai frecvente în rândul femeilor și al tinerilor angajați.
Aplecarea la diferite grade asupra unui smartphone sau a altor dispozitive portabile pune presiune pe gât și astfel apare durerea cervicală. Capul unui adult cântărește 5 kg în poziție neutră, dar pe măsură ce capul se apleacă înainte, greutatea susținută de gât crește la 18 kg atunci când capul este aplecat la 30 de grade, și 27 kg atunci când capul este aplecat la 60 de grade.
˝În medie, aproximativ 30% dintre angajații care lucrează la birou suferă de dureri cervicale din cauza utilizării în exces a smartphone-urilor.”

˝Aplecarea asupra unui smartphone sau altor dispozitive portabile la unghi de 60 de grade provoacă stres și pune 27 kg de greutate pe gât și coloana vertebrală.”
Spune NU durerilor cervicale
Pentru a preveni durerile cervicale, încercați să limitați timpul de utilizare a dispozitivelor mobile; atunci când folosiți un smartphone, încercați să mențineți unghiul de flexie a gâtului între 0 și 15 grade. Atunci când masurile de prevenție nu sunt suficiente, analgezicele precum naproxen – care aparține clasei de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – s-au dovedit a fi sigure și eficiente în reducerea durerii.
Nu are sens să suferim de o simplă durere cervicală, permițându-I să aibă un impact negativ asupra vieții noastre de zi cu zi, atunci când există un remediu simplu pentru aceasta.
Referințe:
- Derakhshanrad N et al. Neck pain associated with smartphone overuse: cross-sectional report of a cohort study among office workers. Eur Spine J. 2021; 30(2): 461-467.
- Hansraj K.K. Assessment of stresses in the cervical spine caused by posture and position of the head. Surg. Technol. Int. 2014; 252: 77–79.
- David D et al. Text Neck Syndrome in Children and Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2021; 18(4): 1565.
- Namwongsa S et al. Effect of neck flexion angles on neck muscle activity among smartphone users with and without neck pain. Ergonomics. 2019; 62(12): 1524-1533.